Noi, romanii, traim o viata neadancita destul in Evan­ghelia Mantuitorului. Traim un crestinism de suprafata, caci viata noastra inca nu s-a pogorat in adancimea Evangheliei, de unde iese puterea unei vieti adevarat cres­tinesti. Traim un crestinism ce a ramas numai cu litera legii, nu insa si cu duhul Evangheliei, care il face pe om viu si ii da putere sa iasa din pacate. Din crestinismul nostru lipseste parca miezul si rasuna numai gaocile goale. Aici e pricina atator rele si scaderi care bantuie viata noastra.

Mantuitorul predica o innoire launtrica a omului, mustrand pe cei ce spala blidele numai pe dinafara (Matei 23, 25). Asa trebuie sa fie si predica. In spiritul Vechiu­lui Testament e acea predica ce intruna tot spune sa nu faci ceea si ceea si sa faci ceea si ceea. Este aceasta o predica fara putere, pentru ca aproape toti oamenii cunosc binele si raul, dar n-au putere sa faca binele, ci fac raul. Pacatosii trebuie adusi la Mantuitorul, trebuie apropiati de Man­tuitorul, trebuie ajutati sa‑L afle pe Mantuitorul, caci, atunci cand L‑au aflat cu adevarat pe Mantuitorul si Jert­fa Lui cea sfanta, deodata capata dar si putere de sus ca sa iasa din rautati.

Taina unei plugarii luminate este aratura adanca. Numai cand plugul patrunde la o adancime de anumiti centimetri se spune ca da de asa-numitul „pamant viu” si rascolirea acestui pamant aduce roada bogata. „Sa aram mai adanc”, aceasta e parola, deviza, lozinca plugariei si tot aceasta e si parola indreptarii vietii omului. Pentru ca sa putem trai o viata dupa Evanghelie, pentru ca viata noastra sa poata rodi roade de fapte bune, trebuie sa aram cu plugul Evangheliei mai adanc in pamantul inimii noastre si al altora. Pentru aducerea sufletelor la Mantuitorul, noi, preotii, trebuie sa aram mai adanc. In acest inteles a iesit cartea de fata, ca o incercare de aratura mai adanca in pamantul inimii oamenilor si in ogorul pastoririi sufletesti.

Sibiu, la 30 ianuarie 1926

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Adanciri in Evanghelia Mantuitorului - Preot Iosif Trifa

  • 9.00 RON

  • Fără TVA: 8.57 RON