100 de minuni dulci pentru Craciun
- Producători:Autor
- Cod produs: C390
- Disponibilitate: În Stoc
-
7,00 RON
- Fără TVA: 6,67 RON
Familia se pregăteşte de ajunul Crăciunului. Curăţenia mare este gata, tata
pregăteşte pomul de Crăciun pentru împodobit. Mama, în bucătărie, este foarte
ocupată, frământă coca pentru prăjituri, copiii macină nuca, macul, gustă din
cremele pregătite şi se ceartă câteodată cine ia cel mai mult din rămăşiţe. Fiindcă,
pe lângă ciorba de peşte, piftia de peşte, tradiţionala friptură de curcan de
Crăciun, pe masa festivă îşi fac loc şi prăjiturile: în primul rând, rulada cu
umplutura bogată de nucă sau mac (aşa-numita "beigli"), care se
prepară din aluat fraged sau din aluat simplu dospit. Rulada tăiată, care are
formă de spirală simbolizează infinitul, iar nuca şi macul - belşug şi bogăţie.
În ţările anglo-saxone, cu această ocazie, se coace un tort de mere, iar
francezii prepară rulada de pandişpan foarte îndrăgită, numită "trunchi de
copac". Italienii coc "panettone" - pâine de Crăciun , dintr-un
aluat cu miere şi făină de secară.
Azi, în lumea întreagă s-au răspândit şi au devenit agreabile pentru toată lumea
reţetele prăjiturilor de Crăciun, de diferite origini, dar, desigur, se poate
pune pe masă orice fel de prăjitură, important este să fie pregătită şi servită
cu drag şi cu plăcere.
Indiferent ce prăjitură este pusă pe masă: torturi complicate, scumpe, luxoase,
prăjituri cu cremă şi spumă, sau un pandişpan simplu, cozonac simplu, cozonac
cu mac, fursecuri ieftine, prăjituri uscate - fiecare dintre acestea este
binevenită pentru a da strălucire sărbătorilor, dacă există bună dispoziţie,
pace şi apropiere între oameni.
În această culegere totuşi, am adunat reţetele de prăjituri cele mai potrivite
acestei sărbători, acestui anotimp. Am luat în considerare şi unele lucruri
practice: de exemplu, gândindu-ne la sacrificarea porcilor, vă oferim reţete de
foitaj, preparate cu osânză; dar n-am uitat nici faptul că sărbătorile de
Crăciun sunt sărbători când primim musafiri, când vizitele rudelor şi ale
prietenilor sunt în toi. Este foarte bine să avem pentru această ocazie
pregătite prăjituri care stau un timp mai îndelungat. De exemplu: fursecurile
cu marmeladă, cu cacao, nucă de cocos, vanilie; prăjituri uscate, condimentate,
covrigei săraţi sau dulci, care, împreună ori separat, puse în cutii de metal
pot fi date şi cadou.
Din albuş de ou, zahăr, arome şi coloranţi se pot prepara bezele în formă de
coroniţe, care se pot agăţa în pomul de Crăciun. Acestea se pot prepara şi în
aşa fel, încât jumătatea lor să fie înmuiată în ciocolată.
Şi figurine de turtă dulce se pot agăţa în pomul de Crăciun. Figurinele formate
cu mâna sau tăiate cu diferite forme, pictate cu sirop sau coloranţi
alimentari, arată bine între bomboanele de pom, împachetate în hârtie colorată
sau în hârtie de staniol.
La pregătirea acestor figurine, putem apela şi la ajutorul copiilor. Fantezia
lor, ideile lor spontane dau naştere unor "mini opere de artă", care
fac din pomul de Crăciun un unicat.
Un obicei vechi şi drăguţ este prepararea dintr-un aluat cu miere a unor
căsuţe, care pot fi vicleimul cu figurinele lui potrivite, dar poate fi şi o
căsuţă din poveşti. Pentru copiii mici, căsuţa o fac părinţii, dar copiii mai
mari o pot face ei părinţilor sau fraţilor mai mici. Parcurgând culegerea
noastră, fiecare gospodină poate găsi reţeta de prăjitură cea mai potrivită
gustului ei. Sperăm, ca această culegere să contribuie la buna dispoziţie din
timpul sărbătorilor care se apropie.